Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Schouderspecialist

De schouder is, samen met onder andere de wervelkolom, een van de meest blessuregevoelige gewrichten van het menselijk lichaam. Pijn en dysfunctie kunnen ontstaan door een lokale overbelasting, chronische overbelasting, een (sport)trauma of door een disbalans op het gebied van factoren als stress/spanning, slaap, voeding, etc. Als schouderspecialist kunnen wij jou hierbij helpen.

 

Gecompliceerd gewricht: de schouder 

De schouder is ook een van de meest gecompliceerde gewricht vanuit ‘biomechanisch’ oogpunt. De schouder moet zowel mobiel als sterk tegelijk zijn en is daarnaast afhankelijk van een goede functionaliteit van de omliggende structuren en gewrichten. Theoretisch bestaat het schoudergewricht uit drie gewrichten. Het ‘scapula-thoracale’-gewricht is eigenlijk geen écht gewricht aangezien er geen benige verbinding aanwezig is tussen de borstwervelkolom (thorax) en het schouderblad (scapula). De scapula ‘glijdt’ als het ware over de thorax. Ten tweede bestaat er een verbinding van het schouderdak (acromion) met het sleutelbeen (clavicula). Deze verbinding noemt men het AC-gewricht. Het laatste gewricht is het meest belangrijke zogenoemde ‘glenohumeraal’-gewricht. Dit gewricht bestaat uit de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad.

De kop van de bovenarm wordt omringt door enkele belangrijke spieren (& pezen), de ‘rotator-cuff’. Zij waarborgen de juiste positie van de kop, zorgen voor een stabiel gewricht en zijn betrokken bij alle schouderbewegingen. Tevens zijn ook het gewrichtskapsel, de kraakbeenring (labrum) en de slijmbeursen betrokken bij het bewegingen in het schoudersysteem.

Oorzaak vinden van schouderklachten

Het complexe aan schouderklachten is dat de oorzaak vaak te vinden is in een dysfunctie van één of meerdere van deze gewrichten/structuren. Daarnaast is specifiek (schouder)pijn zeer complex te noemen doordat pijn multifactorieel is en zich vaak uit in een het verloop van de bovenarm terwijl de bron zich elders bevindt. Ook is pijn een uitermate complex systeem, beïnvloedt door uiteenlopende factoren.

Behandeling van schouderklachten bij Fysiotherapie Philipsen & Meijer

Fysiotherapie Philipsen & Meijer heeft inmiddels een uitgebreide expertise opgebouwd in de behandeling van (complexe) schouderproblematiek. Onze schouderspecialisten beschikken over de specifieke kennis en skills om een compleet onderzoek uit te kunnen voeren van de verschillende schoudergewrichten. Eventueel wordt er hierbij gebruik gemaakt van echografie en een bewegingsanalyse door middel van een video-opname. Ook worden de andere factoren die schouderpijn kunnen beïnvloeden in kaart gebracht en besproken. 

Vervolgens wordt de juiste werkdiagnose vastgesteld. Vanuit deze werkdiagnose volgt een op maat gemaakt behandeltraject. Het behandeltraject bestaat eigenlijk te allen tijde uit een actief oefentraject die zowel in de praktijk als thuis kan worden uitgevoerd. Vanuit uitgebreid onderzoek weten anno 2020 dat we het schoudergewricht op de lange termijn het meest gebaat is bij beweging. De juiste dosering, intensiteit en frequentie van de beweging vormt de basis van het herstel. Eventueel kan dit worden ondersteunt door manueel therapeutische behandeltechnieken, die zich met name richten op de korte termijn doelen.  

Waarom moet je bij fysiotherapie Philipsen & Meijer zijn voor jouw schouderklachten?

Fysiotherapie Philipsen & Meijer beschikt over enkele gespecialiseerde schoudertherapeuten. Zij hebben zich door middel van opleiding en cursus ontwikkelt tot een van de beste schouderfysiotherapeuten in de regio. Zij zijn op de hoogte van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op schoudergebied. Ook onderhouden zij een nauw en laagdrempelig contact met de verschillende specialisten uit de regio. Hierbij valt te denken aan huisartsen, orthopeden, (trauma)chirurgen en sportartsen. Indien nodig nemen zij de tijd om met deze specialisten in gesprek te gaan over individuele casuïstiek.  

Wij behandelen de volgende diagnoses:

  • Slijmbeursontsteking 
  • Rotator-cuff problematiek:
    • Rotator-cuff letsel (pees gescheurd)
    • Peesontstekingen (‘tendinopathie’)
    • Rotator-cuff degeneratie (‘slijtage’)
  • Subacromiaal pijnsyndroom (voorheen: impingementsyndroom)
  • Schouderinstabiliteit 
  • Schouderluxaties (schouder uit de kom)
  • Labrumproblematiek:
    • SLAP-letsel
    • Bankart-letsel
  • Neurologisch letsel:
    • Scapula alata
    • N. axillaris letsel
    • N. suprascapularis letsel
  • Schouderartrose
  • Schouderprothese
  • AC-problematiek:
    • AC-luxatie
    • AC-contusie
    • AC-degeneratie
0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier