Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Oedeem fysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van een abnormale vochtophoping in het lichaam.

Lymfoedeem kan ontstaan na operaties waarbij er schade is ontstaan aan het lymfestelsel. Tevens kan lymfoedeem aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan door een defect in het lymfstelsel. Dit specialisme kan onder andere worden ingezet bij kanker, littekens, bloedvatproblematiek of na een blessure, operatie of trauma en wordt ook wel lymfedrainage genoemd. De spieren in het menselijk lichaam functioneren als een pomp. Deze werken ondersteunend voor het lymfestelsel. De fysiotherapeut die gespecialiseerd is in oedeemtherapie / lymfedrainage geeft behandelingen en oefeningen die deze pompfunctie stimuleren of herstellen. De behandelingen van de oedeemtherapeut kunnen bestaan uit manuele lymfedrainage, compressietechnieken, oefeningen en (thuis)instructies.

 

Wat is oedeem?

Oedeem is zoals gezegd een vochtophoping in een deel van het menselijk lichaam door een defect aan het lymfesysteem. Symptomen die passen bij oedeem zijn pijn, spanning en/of stuwing van de huid, het gevoel van loomheid/zwaarte, tintelingen in armen en/of benen, eczeem/huiduitslag of een toename van omvang van het desbetreffende lichaamsdeel. Primair lymfeoedeem is de genetische of aangeboren variant en vaak enkel onderhoudend te behandelen. Secundaire lymfeoedeem is het gevolg van een trauma, operatie of een medische behandeling zoals bijvoorbeeld operatie of radiotherapie bij kanker. 

Het lymfesysteem loopt door het gehele menselijk lichaam en voert in een continue cirkel afvalstoffen en eiwitten af. Daarnaast heeft het lymfesysteem een essentiële rol in ons immuunsysteem. Veel immuun cellen vind je in zowel het bloed als in het lymfesysteem. Vergelijk het lymfesysteem met de afvoer van een woning. Bij het verstoppen van de afvoer hopen vuil, etensresten en bacteriën zich op. Oedeemtherapie helpt je om de werking van het lymfestelsel te optimaliseren.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

De behandeling van een oedeemtherapeut kan bestaan uit:

  • Compressietherapie
    Om de omvang van een arm of been snel te doen slinken kan er gekozen worden voor compressietherapie. Doormiddel van compressiemateriaal wordt er druk uitgeoefend op een ledemaat. Eventueel kan er in een later stadium een elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden. 
     
  • Oefentherapie
    Oefentherapie kan helpen om de natuurlijke pompfunctie van het lichaam te activeren. Zoals gezegd wordt lymfeoedeem afgevoerd door het lymfestelsel. Dit stelsel heeft geen eigen pompfunctie maar wordt geactiveerd door de aanspanning en ontspanning van de spieren. Door de oefeningen van de oedeemtherapeut worden deze spieren aan het werk gezet om het vocht via het lichaam af te voeren.

    Daarnaast kan er sprake zijn van een verminderde beweeglijkheid van een gewricht in bijvoorbeeld een operatiegebied. Door middel van oefeningen wordt er getracht de mobiliteit te vergroten. 

    Tot slot kan oefentherapie er ook bij helpen de eventuele afgenomen spierkracht (mede door de ophoping van oedeem) te verbeteren. Door middel van krachtoefeningen worden de spieren sterker gemaakt om het functioneren te verbeteren. Een gezonder en fitter lichaam zorgt op zijn beurt weer voor een betere functie van het lymfe- en immuunsysteem. 
     
  • Manuele lymfedrainage
    Manuele lymfedrainage is een behandeling die gericht is op het afvoeren van lymfevocht door middel van specifieke manuele technieken van de fysiotherapeut. Deze therapie bestaat uit zachte pompende beweging waarbij het lymfestelsel gestimuleerd wordt.
     
  • Ademhalings-/ontspanningstherapie
    Door middel van ademhalingsoefeningen wordt er getracht mentale en fysieke ontspanning te creëren. Specifieke oefeningen die gericht zijn op de ademhaling helpen om de afvoer van lymfevocht te bevorderen doordat het lymfestelsel beter kan functioneren.
     
  • Taping
    Regelmatig wordt ook medical taping ingezet als behandelmethode bij lymfeoedeem. Dit stimuleert de onderhuidse circulatie en verbetert daardoor de afvoer van vocht.  Tape kan gebruikt worden ter ondersteuning van de lymfebehandeling om een langduriger effect te bereiken.
     
  • Advies
    De laatste en wellicht meest belangrijke behandelmethode is het aanreiken van adviezen en het stimuleren van zelfredzaamheid en kwaliteit van leven, bij de aanwezigheid van lymfeoedeem.
    Wanneer er sprake is van structureel lymfoedeem wordt zelfmanagement een belangrijk onderdeel van de behandeling. De fysiotherapeutisch specialist in oedeemtherapie is de aangewezen persoon om men de juiste vaardigheden aan te leren.

 

Hoe weet ik welke behandeling voor mij geschikt kan zijn?

Neem voor meer informatie over oedeemtherapie / lymfedrainage contact op met onze praktijk. Wij zijn via telefoon, e-mail of whatsapp te allen tijde bereid om jouw vragen te beantwoorden. Het is zowel op onze locatie in als onze locatie in Weert mogelijk om een afspraak te maken voor oedeemtherapie / lymfedrainage.

0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier