Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

De rotator cuff is een verzamelnaam voor een aantal spieren en pezen die rondom de kop van het schoudergewricht liggen. De rotator cuff bestaat uit vier spieren: M. Supraspinatus, M. Teres Minor, M. Subscapularis en de M. Infraspinatus. Hun primaire functies zijn het bieden van stabiliteit en het bewegen van het de bovenarm en het schouderblad. Een optimale functie van de rotator cuff spieren is essentieel bij het bewegen van de bovenarm. Rotator cuff ruptuur is een van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn en schouderdysfunctie. Andere benamingen zijn onder andere: een rotator cuff letsel, een rotator cuff scheur of een rotator cuff leasie.

Doordat het schoudergewricht maar een beperkte passieve stabiliteit heeft, moet de rotator cuff zorgen voor een krachtig en stabiel gewricht. Indien men een schouderpees gescheurd heeft, verliest de schouder een gedeelte van deze stabiliteit.

Er bestaan twee type oorzaken van schouderscheuren: de degeneratieve scheuren en de traumatische scheuren. De degeneratieve scheuren is een vrij normaal beloop van het ouder worden en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door herhaaldelijk belasting. De traumatische scheuren treden acuut op door een val of een pijnscheut tijdens bijvoorbeeld het werpen.

Daarnaast kunnen de rotator cuff pezen partieel (gedeeltelijk) of full-thickness (volledig) scheuren. De M. Supraspinatus is hierbij het vaakste aangedaan.

Wat veroorzaakt een rotator cuff letsel?

Het exacte mechanisme achter het scheuren van een van deze pezen in de schouder is nog steeds onbekend. Wetenschappers vermoeden dat het een logisch gevolg is van het ouder worden. Er bestaat tevens een relatie tussen repeterende bovenhandse schouderbewegingen en de prevalentie van scheuren in de pezen van de schouder. Ook forse trauma’s, sportblessures en een slechte algehele gezondheid kunnen ten grondslag liggen aan het gedeeltelijk of volledig scheuren van de rotator cuff. Roken en een ontsteking van het gewrichtskapsel kan ook leiden tot een hoger risico voor rotator cuff letsel.

Wat zijn de symptomen van rotator cuff letsel?

Een scheur in een of meerdere pezen van de rotator cuff hoeft niet per definitie te leiden tot pijn, krachtsverlies of verlies in functie. Zo zijn er studies die aantonen dat 40-46% van de asymptomatische personen boven de 40 een letsel heeft aan zijn rotator cuff. Indien het letsel wel tot klachten leidt, zijn de belangrijkste symptomen pijn en dysfunctie. De locatie en de grootte van de scheur heeft een belangrijke invloed op de dysfunctie. Het zijwaarts heffen en het naar buiten draaien van de arm zijn over het algemeen het meest verzwakt. De volgende symptomen zijn gangbaar bij een letsel van de rotator cuff:

  • Pijn bij het oplopen van de blessure
  • Pijn bij bovenhandse activiteiten
  • Nachtelijke pijnklachten
  • Krachtsverlies (van de betrokken spieren/pezen)
  • Stijfheid (neemt toe naar gelang de klachten aanhouden)
  • Soms is er sprake van drukpijn op de schouderkop, ten hoogte van de aanhechting van de M. Supraspinatus

Wie krijgen er een rotator cuff letsel?

Rotator cuff letsels komen met name voor bij ouderen waarbij er een sterke relatie is tussen personen van de 65 en rotator cuff letsel. Kinderen en jongvolwassenen hebben nog een goede spier- en peeskwaliteit, waardoor zij over het algemeen niet snel een scheur oplopen. Rokers, personen met diabetes en personen met significante spierafname lopen een groter risico tot het scheuren van de pezen in hun schouder.

Hoe wordt een letsel aan de rotator cuff behandeld?

Allereerst is het belangrijk om in kaart te brengen wat de aard van het letsel is. Het klinisch beeld is hierin vaak leidend, eventueel ondersteund door beeldvormende diagnostiek. Zo maakt men een onderscheid tussen een gedeeltelijke scheur (partieel letsel) of een volledige scheur (full thickness letsel of ruptuur). Indien er sprake is van een volledige scheur hoeft er niet altijd sprake te zijn van volledig functieverlies. Op het moment dat de rotator cuff pees nog een verbinding heeft met de aanhechting op de bovenarm, kan de functie conservatief (gedeeltelijk) worden hersteld. Indien de arm niet meer geheft kan worden is operatief ingrijpen mogelijk bij personen met een goede spier-/peeskwaliteit. Medische beeldvorming kan dan aantonen of dit (nog) mogelijk is. 

De fysiotherapeutische interventies van een schouder fysiotherapeut zullen bestaan uit:

  • Lifestyle / Levensstijl
    Een goede algemene gezondheid draagt bij aan afname van pijnklachten en verbetering van de spier-/peeskwaliteit. Er wordt in kaart gebracht in hoeverre er sprake is van een actieve levensstijl. Tevens zijn factoren als roken, goede slaap, overgewicht, diabetes en mentale spanningen van belang.
  • Educatie
    Er wordt duidelijk gemaakt hoe de klachten kunnen zijn ontstaan, wat het normale beloop is van een rotator cuff letsel en wat de patiënt zelf kan doen aan het optimaliseren van de schouderfunctie. Ook wordt er waarde gehecht aan het benadrukken van het belang van bewegen en worden eventuele bewegingsangsten weggenomen. Studies laten zien dat dit belangrijke voorspellers zijn van een goede revalidatie. 
  • 'Load management'
    Tot slot wordt er gestart met het opbouwen van de belastbaarheid van de pees en de schoudergordel in het algemeen. Is er sprake van overbelasting? Dan wordt er onder begeleiding van de fysiotherapeut een programma opgesteld om de belasting vanuit een lager niveau weer langzaam te laten toenemen ('graded activity'). Is er sprake van een gebrek aan beweging of een te lage belastbaarheid (of angst om te bewegen), dan wordt onder begeleiding van de schouder fysiotherapeut de belasting op geleide van klachten en belastbaarheid opgevoerd ('graded exposure'). Met behulp van de fysiotherapeut wordt er een manier gezocht om weer op een prettige manier te gaan bewegen. 

Hoe kan rotator cuff letsel worden voorkomen?

Een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging draagt bij aan het voorkomen van rotator cuff letsel. Echter, een rotator cuff letsel kan niet altijd worden voorkomen. Studies laten zien dat in de asymptomatische populatie, dat wil zeggen: personen zonder schouderklachten, er ook een hoge incidentie is van letsel (scheurtjes) van de rotator cuff. Dit kan worden beschouwd als een normaal proces van het ouder worden. Bovenhandse repeterende werkzaamheden zijn een risicofactor voor het ontwikkelen van letsel aan de rotator cuff. Het advies is dan ook om regelmatig rust te nemen van dergelijke werkzaamheden en bij klachten een fysiotherapeut te consulteren.

 

Wie kan een rotator cuff letsel verhelpen?

De fysiotherapeuten bij fysiotherapie Philipsen & Meijer hebben een uitgebreide expertise opgebouwd in de behandeling/revalidatie van rotator cuff letsels. Door middel van een uitgebreide nationale en internationale scholing zijn zij op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van de behandeling van schouderklachten. Een afspraak maken met onze schouderspecialisten kan zowel op de locatie in Ell als de locatie in Weert. 

 

0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier