Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Knie artrose is een van de meest voorkomende progressieve orthopedische aandoening van het menselijk lichaam. Om die reden is het ook een erg interessant gebied voor wetenschappers. De laatste 25 jaar is er dan ook ontzettend veel onderzoek gedaan naar de juiste behandeling van slijtage van de knie. Studies tonen aan dat bij personen van 60 jaar of ouder er bij ongeveer 10% van de mannen artrose in de knie voorkomt ten opzichte van 13% bij de vrouwen. 

Wat veroorzaakt knie artrose?

Vroeger werd er aangenomen dat klachten bij knie artrose puur het gevolg waren van het verlies van kraakbeen door mechanische belasting alleen. Tegenwoordig weten we dat klachten bij knie artrose ontstaan door verlies van functie van allerlei belangrijke structuren in de knie. Door de complexe samenhang van die structuren kan schade of dysfunctie aan een of meerdere van die structuren gevolgen hebben voor de beweeglijkheid, de stabiliteit en het lokale metabolisme. Wat er precies zorgt voor de ontstekingprocessen die er dan in de knie ontstaan, en soms verlies van kraakbeen in de hand werken, is nog niet geheel duidelijk.

Wat zijn de symptomen van knie artrose?

  • Pijn en/of stijfheid van het kniegewricht, die soms doortrekt in het boven- of onderbeen
  • Een beperking in het buigen en/of strekken van de knie
  • Vaak is er een toename van klachten na een periode van zitten of liggen (opstart stijfheid)
  • Zwelling van de knie
  • Verandering van vorm van de knie

Wie krijgen er knie artrose?

De belangrijkste risicofactoren op het krijgen van knie artrose zijn:

  • Leeftijd
  • Knie blessures in het verleden
  • Overgewicht / obesitas
  • Verkeerde positionering / stand van het kniegewricht
  • Repeterende activiteiten zoals knielen of zwaar lichamelijk werk

Daarnaast zien we knie artrose iets meer in de populatie van mensen die in het verleden op hoog niveau gesport hebben (voetbal, hardlopen, hockey, handbal). Dit is waarschijnlijk geen direct gevolg van het sporten maar meer een gevolg van de ontstane blessures gedurende de sportcarrière. 

We weten inmiddels uit onderzoek dat de mate van knie artrose niet altijd gelijk staat aan de hoeveelheid pijn en klachten. Een gezonde leefstijl in de vorm van een optimaal BMI en voldoende beweging draagt bij aan het voorkomen of verminderen van (pijn)klachten bij knie artrose. 

Hoe wordt knie artrose behandeld?

De kniespecialisten van Fysiotherapie Philipsen & Meijer hebben een uitgebreide expertise opgebouwd in de behandeling van knie artrose. Hierbij kijken we altijd naar het individu. We weten dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan het verminderen van (pijn)klachten bij knie artrose. Samen zullen we dus met de patiënt bespreken hoe we dit kunnen bereiken. Veelal bieden we een op-maat gemaakt oefenschema aan, welke mensen onder begeleiding of in de thuissituatie kunnen uitvoeren. Ondersteunend kunnen hands-on technieken aanbieden om de acute klachten te verminderen. 

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet voldoende uitkomst biedt overleggen onze fysiotherapeuten graag voor je met de huisartsen en orthopeden in de regio. 

Wist je dat de zorgverzekeraars een extra vergoeding beschikbaar stellen voor de fysiotherapeutische behandeling van knieartrose? Er kunnen 12 extra behandelingen worden ingezet, verpreid over een langere periode. Er gaan op dat moment géén behandelingen af van de aanvullende verzekering. Deze fysiotherapie wordt vergoed uit de basisverzekering, hierover betaal je wel eigen risico. Laat je van tevoren goed informeren door je zorgverzekeraar over bovenstaande. 

Hoe kan knie artrose worden voorkomen?

Knie artrose kan niet te allen tijde worden voorkomen. Sommige mensen zijn nou eenmaal gevoeliger voor het ontwikkelen van artrose dan anderen. Genetica speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn er hierboven al enkele risicofactoren op het krijgen van knie artrose beschreven. Een gezonde leefstijl, met voldoende beweging, kan (pijn)klachten bij knie artrose wel voorkomen.

Onze fysiotherapeuten voorzien je hiervoor graag van advies!

0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier