Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Fasciitis plantaris (hielspoor) is een overbelasting aan de peesplaat (fascia plantaris) onder de voet. De fascia plantaris ondersteunt de voetboog onder de voet. Wanneer deze peesplaat wordt overbelast ontstaat er een hielspoor. Hielspoor is een van de meest onderzochte aandoeningen van het menselijk beweegapparaat. In de literatuur bestaat veel onduidelijkheid over de exacte oorzaak van de aandoening en de beste manier om het te behandelen. Samen met een enkelspecialist kan middels oefentherapie en eventueel aanvullende behandeltechnieken de beste behandeling voor jou op maat worden samengesteld. Daarnaast beschikt Fysiotherapie Philipsen & Meijer over moderne echografie apparatuur waarmee de aard en ernst van het letsel indien nodig snel kan worden vastgesteld. 

Wat veroorzaakt hielspoor?

Een hielspoor is een veelvoorkomende klacht bij sporters en kan ontstaan bij intensief sporten, overmatig staan, overgewicht of een afwijkende voetstand (o.a. pronatie). Al bestaat er over dit laatste wel veel onduidelijkheid in de literatuur: er zijn inmiddels ook veel mensen met een (over)pronatie van de voet, zonder hielspoorklachten. Ondanks zijn naam ("itis") wordt hielspoor met name beschouwd als een degeneratieve pathologie, in plaats van een inflammatie (ontsteking). We noemen het daarom ook wel een 'tendinopathie' (peesaandoening). 

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Pijnklachten uiten zich vaak onder de hiel, soms uitstralend naar de binnenkant van de voet. Vaak begint de pijn bij het zetten van de eerste passen na een periode van rust. De pijn neemt af naarmate er meer passen worden gezet maar speelt weer op na langer (hard)lopen.

Wie krijgen er last van hielspoor?

Fasciitis plantaris is een veelvoorkomende klacht in alle leeftijdscatagorieën en op alle (sport)niveau's. Bij atleten/sporters zien we deze klacht met name voorkomen bij (hard)lopers. Het komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Hielspoor wordt vastgesteld in ongeveer 15% van alle binnenkomende voetklachten bij de huisarts. Er bestaan geen verschillen tussen mannen en vrouwen. Bewezen risicofactoren op het krijgen van hielspoor zijn:

  • Een te hoog BMI
  • Belaste activiteiten (staan, lopen)
  • Looppatroon / veranderingen in looppatroon, zoals bijvoorbeeld een mobiliteitsbeperking van de enkel of grote teen

Hoe wordt hielspoor behandeld?

Fasciitis plantaris is in veel gevallen een 'self-limiting disease', dat houdt in: de aandoening gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Echter, dit proces kan 6 maanden tot 2 jaar duren. Dit is voor zowel patiënten als voor hulpverleners een langdurig en soms frustrerend proces. Ieder persoon behoeft een andere persoonlijke aanpak. Wat voor de een werkt, kan voor de ander niets doen. Bij fysiotherapie Philipsen & Meijer werken we samen met specialisten en podotherapeuten uit de regio, om de zo optimaal mogelijke behandeling in te zetten. We zullen te allen tijde oefeningen meegeven waarmee patiënten thuis aan de slag kunnen gaan. Daarnaast zetten we behandelingen in als dry needling, manueel therapie en massage / taping. Ook verwijzen we mensen wel eens door voor shockwave therapie en adviseren we mensen altijd op gebied van de juiste belasting op het juiste moment. 

Hoe kan hielspoor worden voorkomen?

Hielspoor kan niet altijd worden voorkomen al is het risico op hielspoor wel te verkleinen. Zorg voor een juiste verdeling in belasting - belastbaarheid. Als loper of hardloper doe je er goed aan je training gestructureerd op te bouwen. Laat je bij klachten altijd zo snel mogelijk adviseren door een fysiotherapeut. We weten dat een goede algemene gezondheid, met name een goed BMI, bijdraagt aan het voorkomen van hielspoorklachten. 

0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier