Een enkeldistortie, ookwel een omgeslagen enkel, een verstuiking of een verzwikking genoemd, is iedereen wel bekend. Een omgeslagen enkel kan veel klachten geven en kan er voor zorgen dat belasten op het geblesseerde been veel pijn doet. Heb jij je enkel omgeslagen en wil je graag advies of een behandeling? Bij fysiotherapie Philipsen & Meijer helpen we je graag om snel weer terug te keren op je oude niveau.
Een enkeldistortie, ook wel 'omgeslagen enkel', enkelverzwikking of enkelverstuiking genoemd, komt vaak voor bij zowel sporters als niet-sporters. Wanneer de enkel is verzwikt of verstuikt, wordt de enkel naar binnen of buiten omgeslagen. Hierbij kunnen de enkelbanden worden beschadigd. Er vindt dan een enkelbandscheuring of enkelband verrekking plaats van de banden die het kuit- of scheenbeen verbinden met het sprongbeen en/of hielbeen.
Vaak is er sprake van een plotselinge scherpe pijn die vaak aan de buitenkant van de enkel is gelokaliseerd. Echter, de pijn kan zich ook aan de binnenkant bevinden. Nadat de enkel is omgeslagen kan de enkel dikker worden. Vaak ontstaat er na een aantal uur een blauwe plek rondom hetzelfde gebied. Deze blauwe plek kan soms ook pas na een aantal dagen ontstaan. Naarmate er de tijd verstrijkt kleurt de blauwe plek langzaam groen/geel. Tevens kan er sprake zijn van een instabiel gevoel in de enkel. Veel mensen geven daarbij aan dat ze angstig zijn om opnieuw door hun enkel te gaan.
Een omgeslagen enkel kan voorkomen in elke leeftijdscatagorie. Uit onderzoek blijkt dat in sport vrouwen iets meer risico lopen op het oplopen van een enkeldistortie dan mannen. Daarnaast zien we dat een omgeslagen enkel meer voorkomt bij binnensporten dan bij buitensporten. Heb je al ooit eerder een enkeldistortie gehad? Dan is de kans op een nieuw trauma omgeveer 20 tot 40%, zo blijkt uit verschillende studies. Win daarom altijd advies in over hoe het beste om te gaan met je enkelklachten! Onze fysiotherapeuten kunnen je op een juiste manier adviseren over hoe je jouw activiteiten weer op kunt bouwen.
Nadat een fractuur of ander ernstige enkelletsel is uitgesloten kunnen de klachten in de enkel middels oefentherapie worden verholpen. Aanvullend kunnen medical taping, dry needling en/of manuele behandeltechnieken worden toegepast om de bijkomende klachten te verminderen en de functie te laten toe nemen. Indien nodig overleggen onze fysiotherapeuten met de huisarts of specialist over eventueel aanvullend onderzoek en/of een doorverwijzing naar de specialist.
Een enkeldistortie kan niet te allen tijde worden voorkomen. Zeker externe factoren zijn niet altijd te beïnvloeden. Wel weten we dat het belangrijk is om goed uitgerust aan een sportactiviteit te beginnen. Vermoeidheid zorgt voor een grote kans op een blessure. Zorg daarnaast voor geschikt schoeisel die past bij de (sport)activiteit waaraan je gaat deelnemen. Heb je al vaker een enkelverzwikking gehad? Dan is een gerichte behandeling op de functionele stabiliteit van de enkel nodig om een nieuw letsel zo veel als mogelijk te voorkomen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met een van onze (sport)fysiotherapeuten.