Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Enkelimpingement of enkelinklemming is een syndroom dat een breed scala aan gewrichtsaandoeningen in de enkel omvat, waarbij aan de voor- of achterzijde van de enkel een inklemming optreedt. Hier kunnen zowel bot- als weke delen afwijkingen bij betrokken zijn. Het is een lastig te behandelen aandoening die vaak lang kan aanhouden en veel hinder kan geven in het alle daagse functioneren. 

Welke soorten enkel impingement zijn er?

Impingementsyndromen in de enkel omvatten een breed spectrum aan aandoeningen met verschillende presentaties, anatomische kenmerken en behandelduur. Hoewel er geen officiële classificaties hierover bestaan, worden deze syndromen over het algemeen gedefinieerd door het specifieke anatomische gebied dat erbij betrokken is. Zo spreekt men over: anterieure, anterolaterale, anteromediale, posterieure, posteromediale, posterolaterale en syndesmotische impingements. Simpelweg worden ze onderverdeeld in: anterieur impingement syndroom of posterieur impingement syndroom, gerelateerd aan respectievelijk de voor- of achterzijde van de enkel.

Wat veroorzaakt een enkel impingement?

Een anterieur impingement syndroom van de enkel ontstaat door compressie van structuren aan de rand van het gewricht tussen het scheenbeen (tibia) en het sprongbeen (talus), gedurende de 'dorsaalflexie' beweging (het optillen van de voorvoet). Een anterieur impingement is lange tijd beschreven als een 'voetbalenkel', omdat de klacht veel voorkwam bij voetballers. Op een scan van de enkel waren osteofyten, haakvorming botvorming, zichtbaar op de rand van het enkelgewricht. Ook na een enkeltrauma zien we regelmatig dat mensen een anterieur enkel impingement ontwikkelen. Verdikte kapselstructuren, banden/ligamenten of fascia worden dan waargenomen aan de voorzijde van de enkel. 

Een posterieur impingement syndroom van de enkel wordt gekarakteriseerd door een compressie van structuren in de anatomische regio van de achterzijde van het scheenbeen en het hakbeen (calcaneus), gedurende plantairflexie (voet naar beneden bewegen). Deze klacht wordt veel gezien bij sporters die deze beweging veelvuldig na elkaar maken, zoals dansers, turn(st)ers of andere sporters. 

Wat zijn de symptomen van een enkel impingement?

Personen die klachten ondervinden als gevolg van een enkel impingement omschrijven de volgende symptomen:

  • Pijn aan de voor- of achterzijde van de enkel
  • Zwelling
  • Roodheid
  • Warmte
  • Beperking van de beweeglijkheid
  • Moeite met afwikkelen van de voet

Wie krijgen er last van een enkel impingement?

Iedereen kan klachten krijgen die passen bij een enkel impingement. Deze aandoening komt voor in elke leeftijdscatagorie. De klacht wordt meer gezien na een enkeltrauma en bij mensen die intensief een sport beoefenen die de enkel herhaaldelijk in dorsaalflexie of plantairflexie brengen.

 

Hoe wordt een enkel impingement behandeld?

Een niet-chirurgische behandeling blijft altijd de eerste benadering van de behandeling van een enkel impingement. Het daadwerkelijke bewijs van deze conservatieve benadering ontbreekt nog enigszins. Zo kan een aanpak voor de een niet de effectieve aanpak voor een ander zijn. Voor acute symptomen is het advies om een rustperiode in te bouwen van de activiteiten die de pijn verergeren. Eventueel kan dit worden aangevuld met ijs, ontstekingsremmers die voor worden geschreven door de huisarts of volledige immobilisatie (door bracing of tape). Eventueel kan een podotherapeut, met name bij chronische klachten, kijken of er een schoenaanpassing nodig is. In het subacute stadium kunnen de fysiotherapeuten van Philipsen & Meijer te Weert - Ell je helpen bij het verbeteren van de enkelstabiliteit en het optimaliseren van de beweeglijkheid. Indien dit geen verbetering geeft kan de fysiotherapeut overleg voeren met de specialist voor een verder vervolg. Er kan dan een (echogeleide) corticosteroïd injectie of operatie volgen om de klachten te verhelpen.

Indien de klachten zijn afgenomen kan de fysiotherapeut je helpen om de belasting weer op een juiste wijze met de juiste intensiteit op te bouwen. 


 
0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier