Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Een enkelbreuk heeft veel impact op het alledaagse functioneren. Het herstellen van een normale enkel functie moet centraal staat in de behandeling van een enkelbreuk. Om dit te bewerkstelligen moeten de ligamenten (banden) die de enkel stabiliseren een onderdeel vormen van het onderzoek en de behandeling bij enkelbreuken. Fysiotherapie Philipsen & Meijer heeft een uitgebreide kennis opgebouwd in de behandeling van dit soort letsels. 

Hoe ontstaat een enkelbreuk?

Een enkelbreuk ontstaat over het algemeen door een trauma. Hieronder verstaan we, met name in sport, zowel contact als non-contact trauma's. Ze kan een enkelbreuk ontstaan door een trap of andere impact rechtstreeks op de enkel of het onderbeen, of door het verzwikken van de enkel. Op dat moment verliest de enkel zijn stabiliteit en ontstaat er schade aan onder andere de banden en is er een mogelijkheid tot breken van het bot.

 

Wat voor type enkelbreuken zijn er?

Er bestaan verschillende type enkelfracturen. De meest gebruikte classificatiesystemen zijn de zogenaamde Weber of Lauge-Hansen classificaties. Een Weber A, B of C classificatie geeft aan op welke hoogte de breuk van het kuitbeen (fibula) heeft plaatsgevonden ten opzichte van de syndesmose (band / peesplaat tussen scheenbeen en kuitbeen). De Lauge-Hansen classificatie is meer gebaseerd op het mechanisme achter de breuk. In essentie zijn de Weber A, B en C gelijk aan respectievelijk Lauge-Hansen SA, SE en PE. De Weber classificatie wordt in de meeste Nederlanse ziekenhuizen gebruikt:

Enkelbreuken volgens Weber

Weber A

fractuurlijn distaal van de syndesmose (23%).

Weber B

fractuurlijn ter hoogte van de syndesmose (50-60%) .

Weber C

fractuurlijn boven de syndesmose (20%). 

 

Hoe wordt een enkelbreuk behandeld?

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Philipsen & Meijer hebben door gerichte scholing een uitgebreide expertise opgebouwd in de (na)behandeling van enkelfracturen. Of er nou gekozen is voor een conservatief / afwachtend traject zonder operatie, of voor een operatie met eventueel fixatie door plaatmateriaal, onze fysiotherapeuten stellen een individueel behandelplan samen om zo snel mogelijk terug te keren op het oude niveau van functioneren, werk en sport. 

De moderne fasciliteiten in de oefenzaal dragen bij aan een optimale behandeling. Voor meer informatie rondom de mogelijkheden voor behandeling en de vergoeding vanuit de ziektekostenverzekeraar verschaffen wij je graag (vrijblijvend) meer informatie. Neem daarvoor contact op met onze praktijk. Onze fysiotherapeuten staan je graag te woord!

0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier