Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

Wat veroorzaakt artrose in de enkel?

Bij artrose, oftewel gewrichtsslijtage, verandert het kraakbeen in het gewricht. Ook neemt de gewrichtsvloeistof af waardoor het gewricht minder soepel kan bewegen. De oorzaak van enkelartrose is niet altijd duidelijk. Bij ongeveer 70% van de mensen is de artrose een gevolg van een (oud) letsel of trauma. Andere oorzaken kunnen onder andere zijn: infecties, zware lichamelijke werkzaamheden of langdurig repeterend gebruik van de enkel.

 

Wat zijn de symptomen van enkelartrose? 

De klachten beginnen vaak bij opstartstijfheid en langzaam komen hier ook klachten bij zoals: opstartpijn, zwelling en/of warmte, pijn bij het uitvoeren van belastende activiteiten, (soms) instabiliteitsklachten en bewegingsbeperking. De bewegingsbeperking is vaak meer beperkt wanneer de tenen richtingen de neus worden gebracht dan wanneer de tenen naar beneden worden bewogen. Ook kan er een 'klik' of 'knak' worden gevoeld bij bewegingen van de enkel. Vaak nemen de klachten af als men eenmaal in beweging is gekomen. 

Wie krijgen er artrose in de enkel?

Enkelartrose kan in principe voorkomen op elke leeftijd. Echter, over het algemeen ontwikkelen klachten van enkelartrose zich op een leeftijd van 45 jaar en ouder, waarbij met name mensen van 55 jaar en ouder in aanmerking komen voor een orthopedische behandeling van enkelartrose. Zoals gezegd komt enkelartrose vooral voor bij mensen die een trauma of letsel van de enkel hebben doorgemaakt in een al dan niet recent verleden.

Hoe wordt enkelartrose behandeld?

Samen met de enkelspecialist van Fysiotherapie Philipsen en Meijer wordt er gekeken naar een zo optimaal behandelplan waar de focus wordt gelegd op het verbeteren (en behouden) van beweeglijkheid, spierkracht, stabiliteit, coördinatie en gangpatroon. Indien fysiotherapie voor de enkel geen effect meer sorteert dan gaan wij het gesprek aan met de huisarts of specialiast om de verdere opties te bespreken. Er kan dan gedacht worden aan vastzetten van het gewricht (artrodese) of het plaatsten van een nieuwe enkel / een enkelprothese. 

Hoe kan enkelartrose worden voorkomen?

Het is belangrijk om na een enkelletsel je enkel goed te laten beoordelen door een fysiotherapeut. Deze kan vaststellen wat het letsel is en een advies geven over hoe de belasting van de enkel op te bouwen. Zo kan voorkomen worden dat er na een letsel te snel en te intensief belast gaat worden. Op het moment dat er al sprake is van slijtage van de enkel is het goed om een goede verdeling te vinden in de belasting en de belastbaarheid. Daarnaast is een algehele fitheid van belang. Zorg voor voldoende beweging, een gezond gewicht, een gezond eetpatroon en voldoende slaap. Zodoende kan verergering van klachten van enkelartrose worden voorkomen.

 

0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier