Beoordeeld met een 9.6
Menu

App

Bellen

De achillespees is de pees die de kuitspier aan de hiel verbindt. Deze pees zorgt ervoor dat we kunnen springen, wandelen en hardlopen. Het is de dikste, sterkste en grootste pees van het menselijk lichaam. Maar ondanks zijn grootte en kracht, raakt hij toch regelmatig geblesseerd. Bij een achillespees ruptuur is er sprake van een scheur in de pees. De pees kan partieel (gedeeltelijk) of volledig afgescheurd zijn. In beide gevallen kan een dergelijke blessure veel gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren en het sporten en vergt het een langdurige revalidatie om weer terug op niveau te komen.

Onze fysiotherapeuten hebben door studie / nascholing een uitgebreide expertise opgebouwd op het gebied van een gescheurde achillespees. Onderstaande informatie helpt je al een eind op weg, maar we adviseren ook graag persoonlijk over hoe het beste te handelen bij een achillespees ruptuur. Meer informatie? Neem dan contact op met onze praktijk in Weert of in Ell voor de mogelijkheden.

Wat veroorzaakt een achillespees ruptuur?

Een achillespees ruptuur komt met name voor tijdens sportactiviteiten en de incidentie van dit soort peesscheuringen is over de afgelopen decenia toegenomen. Acute achillespees rupturen komen met name voor in het 'mid-portion' gedeelte van de achillespees, op zo een 2-6 cm boven de aanhechting aan het hielbeen (calcaneus). Hier is de 'vascularisatie' (doorbloeding) het minste. Het trauma is over het algemeen acuut, er vinden geen waarschuwings-symptomen plaats voorafgaand aan een ruptuur. 

Een ruptuur vindt vaak plaats door een hoge impact op de enkel in een specifieke voetpositie (bij het naar achteren stappen, landen op de voet of vanuit versnelling weer vertragen). Studies laten zien dat degeneratie (verslechtering van kwaliteit) van de pees de meest voorkomende histologische bevinding is bij een spontane achillespees scheuring. 

Wat zijn de symptomen van een achillespees ruptuur?

Een achillespeesruptuur is te herkennen aan acute, scherpe pijn achter op de hiel of kuit. Vaak ontstaat er na de ruptuur warmte, roodheid en zwelling. Ook kan er een ‘knapje’ worden gevoeld in de kuit. Op de tenen staan gaat vaak moeilijk door een toename van de pijnklachten. Bij een volledige ruptuur van de achillespees kan de hele functie om op de tenen te staan zelfs wegvallen.

Wie krijgen er een gescheurde achillespees?

Ongeveer 2/3e van de achillespees blessures komen voor bij onder andere hardlopers, voetballers, tennissers, badmintonners en hoog-/verspringers.

Ongeveer 1/3e komt voor bij de niet-sportende populatie. Risicofactoren op het krijgen van een achillespeesblessure zijn onder andere: ongezonde leefstijl, wijzingen in trainingsschema, langdurig aanwezige achillespees tendinopathie, (oud) enkelletsel maar ook factoren als gender, leeftijd, overgewicht en comorbiditeiten (andere aanwezige aandoeningen) spelen een rol. 

Hoe kun je een gescheurde achillespees het beste behandelen?

Een gescheurde achillespees vergt een gestructureerd en uitgebreid behandelplan om de oorspronkelijke functie van de achillespees weer terug te krijgen. De behandeling is met name gericht op actieve revalidatie, bestaande uit oefeningen op de kracht en de mobiliteit. Uiteindelijk worden er in de laatste fase veel oefeningen gedaan die ook activiteiten als rennen, springen, landen, versnellen/afremmen, balans en coördinatie. Eventueel kunnen passieve behandelvormen als massage, dry needling, manueel therapie of taping ondersteunend worden toegepast. Al bestaat er in de literatuur veel twijfel en skepsis over het effect van deze interventies bij een achillespees ruptuur. 

Hoe kun je een achillespees ruptuur voorkomen?

Zorg voor voldoende onderhoud van je pezen en spieren, zeker op het moment dat je al eerder peesklachten hebt ervaren van de onderste extremiteiten. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige kracht- en cardiotraining de kans op peesscheuringen verkleind. Zorg ook voor een juiste opbouw in je trainingsschema en meldt je bij een fysiotherapeut indien je achillespeesklachten hebt. Onze fysiotherapeuten hebben een uitgebreide expertise opgebouwd op het gebied van achillespeesblessures. Aarzel niet om contact op te nemen voor advies of behandeling.  

0495-551819
info@fysiophilipsenmeijer.nl
06-24154520
Routebeschrijving Fysio Weert is goed bereikbaar via de A2 vanuit Noord-Brabant; Maarheeze, Soerendonk, Leende, Heeze, Sterksel & Valkenswaard. Via de N266 vanuit de regio Someren, Meijel, Asten, Liessel & Lierop. Uiteraard ook via de aangrenzende plaatsen in de buurt van Weert; Budel, Ospel, Nederweert & Stramproy. Fysio Ell: bereikbaar via A2 vanaf Midden-Limburg vanuit omgeving Stevensweert, Echt, Maasbracht, Heel, Panheel Thorn & Wessem. Via de N280; Rijksweg-Noord nabij Roermond, Herten, Beegden, Horn, Haelen, Baexem & Heythuysen. Uiteraard ook via Kelpen, Leveroy, Swartbroek, Tungelroy, Haler, Hunsel, Ittervoort & Neeritter. Route plannen kan hier